IEMES Week 1
De vierde lesweek van de eerste periode was een speciale lesweek op de opleiding CO- en CE- IEMES aan de Fontys hogeschool. Deze lesweek werd vervangen door een IEMES-week. Verschillende mensen uit de event-, muziek-, entertainment- en gamingbranche hielden in deze IEMES-week seminars over hun vak. Dit keer volgde ik seminars van Jan Kooijman, Jacob de Vries, Jeroen Koster, Sjoerd Raaijmakers, Sanne Heesbeen, Bram Cuijpers en Erwin van Lambaart.
Jan Kooijman
Na het lange wachten en sussende oren van de onrustige meiden was het dan eindelijk zover. Het seminar van gastdocent Jan Kooijman ging moeizaam, maar uiteindelijk toch van start. De bedoeling van dit seminar was dat hij zijn levensverhaal vertelde, wat hij vervolgens ook heeft gedaan. Het probleem was dat veel studenten zijn presentatie als arrogantie hadden ervaren. Persoonlijk geloof ik niet dat Jan Kooijman arrogant wilde overkomen. Hij hield zich aan de opdracht, maar bracht jammer genoeg de inhoud nonchalant over. Het leek alsof zijn succes een rechte lijn kende, zonder afwijzing en verlies. Het seminar raakte hierdoor geen gevoelige snaren.
Al met al heb ik weinig geleerd van het seminar van Jan Kooijman. Alles wat hij vertelde had ik al eerder gelezen op het internet. De menigte was ook niet enthousiast over het seminar.
Jacob de Vries & Jeroen Koster
Jacob en Jeroen vertelde over hun werk bij ‘Radar’. Door middel van leuke filmpjes en vermakende verhalen informeerde ze ons over de inhoud van hun werk. Door alle informatie over Radar kon ik concluderen dat het programma bestemd is voor ouderen met pensioenen en volwassenen met hypotheken.
Jacob en Jeroen vertelde ook over crossmedia in het algemeen. De kern van crossmedia hield volgens hun in dat de combinatie van media als televisie en internet, positieve uitkomsten kan hebben. Door verschillende media te combineren krijg je meer bekendheid, kijkers en bezoekers.
Tot slot was er alleen ruimte voor enkele vragen, dit was zeer teleurstellend, aangezien meerdere mensen originele vragen wilden stellen. De persoon met de origineelste vraag won een Radar oplader of tas.
Al met al vond ik het een interessante seminar. Ik vond de heren zeer vriendelijk, maar ze hadden verschillende karakters. Jacob was enthousiaster dan Jeroen, hierdoor leek de energie onverdeeld. Verder heb ik niet veel geleerd van dit seminar, aangezien ik door mijn vorige opleiding journalistiek al veel wist over crossmedia.
Sjoerd Raaijmakers
Sjoerd Raaijmakers (36) is Publisher van het mediabedrijf Vice Media. Sinds 2006 is Sjoerd Raaijmakers werkzaam bij Vice, aangezien het bedrijf in maart 2006 een Nederlandse uitgave van het tijdschrift en website lanceerde.
Vice is afkomstig uit Amerika en bestaat uit een tijdschrift, website, televisie- en filmproductiebedrijf. Vice bezit ook een platenlabel en imprint. In 1994 begon het mediabedrijf als de ‘Voice of Montreal’. In 1996 veranderde het bedrijf zijn naam in ‘Vice’ en verhuisde het bedrijf naar New York. Vice is verantwoordelijk voor veel televisieprogramma’s die worden uitgezonden door MTV en HBO.
De doelgroep van Vice bestaat uit jongeren. Door deze doelgroep bestaat de redactie van Vice alleen uit jongeren. Volgens Sjoerd Raaijmakers , van 36 jaar oud, is hij de oudste van zijn redactie. De bedoeling van een jonge redactie is dat jongeren weten wat andere jongeren leuk vinden.
De meeste redacteuren van Vice zijn zeer creatief. Aangezien de wereld telkens verandert. Sjoerd maakte zeer duidelijk dat je altijd mee moet gaan met je tijd, als je relevant wilt blijven.
Sanne Heesbeen & Bram Cuijpers
Sanne Heesbeen is een oud CO IEMES studente. Ze begon haar carrière toen ze nog studeerde. In het eerste jaar van de opleiding schreef ze voor het tijdschrift van Fontys ACI. Ze organiseerde de introductie van Fontys ACI samen met haar clubgenoten. Samen met haar clubgenoten richtte ze ‘Club IEMES’ op. Toen ze stage mocht lopen kwam ze in aanraking met Bram Cuijpers. Bram was zeer onder de indruk van haar vaardigheden en vroeg haar om deel te nemen aan een nieuw concept. Het doel van het concept was eenvoudigheid. Door middel van samenwerking met andere organisaties kwam uiteindelijk Nu & Straks Festival tot stand.
Het seminar draaide enkel en alleen over Nu & Straks Festival. De persoonlijkheid van Sanne en Bram kwam niet echt naar voren en dat maakte dit seminar zeer saai. Ik heb jammer genoeg de helft niet kunnen volgen, omdat alles vaag werd uitgelegd.
Erwin van Lambaart
Erwin van Lambaart vond ik zo indrukwekkend, dat ik wel uren naar hem zou kunnen luisteren. Hij vertelde zijn levensverhaal op een leuke manier waardoor je je kon inleven in zijn eigen leven. Erwin vertelde uitgebreid over zijn samenwerking met Joop van den Ende en deinsde niet terug voor persoonlijke vragen. Ik vond dit zeer moedig. Erwin nam de tijd om ons een paar gouden tips te geven voor onze carrières. Wat mij bijbleef is dat hij gelooft dat je met eerlijkheid het verst komt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb